E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Şamil Özoğul
Şamil Özoğul
samilozogul@tekiskalip.com.tr
COVID-19 ve Endüstriyel Üretimin Geleceği

Değerli Kalıpçılar,

 

Krizlere alışık olan bünyemiz, bu sefer bağışıklığımızın olmadığı yeni bir düşmanla savaşa girdi.

 

COVID-19 salgını sanayiciler için, özellikle de yoğun işgücüne bağımlı olan düşük ve orta teknoloji grubunda üretim yapan işletmeler için birçok soruna yol açtı. Sanayileşmiş ülkelerde üreticilerin yaklaşık %80’i salgından mali olarak etkilendiler. Gerçekten de, petrol fiyatlarının ve talebin düşmesi, tedarik zinciri darboğazları, harcama yavaşlamaları ve kredi piyasalarındaki gerginlikler arasında, bu korkunç salgının imalat sektörleri üzerindeki olumsuz etkilerini endişeyle takip etmekteyiz.

 

Birçok sanayi işletmesi salgın sürecinde, kısmen virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olmak ama büyük çoğunluk olarak da ekonomik nedenlerden ötürü faaliyetlerine tamamen veya kısmen ara vermek zorunda kaldı. 

 

Türkiye’de yaklaşık 5,4 milyon istihdama sahip olan üretim sektörü, özellikle iki nedenden dolayı bu salgından oldukça fazla etkilenmiştir. Birinci neden, diğer sektörlerden farklı olarak, imalat sektöründe birçok faaliyetin sahada gerçekleştirilmek zorunda olması, uzaktan yapılamaz ve kısmen yönetilemez olmasıdır. İkinci neden ise, yavaşlayan ekonomik ve sosyal faaliyetlerin, ulusal ve de küresel boyutta endüstriyel ürünlere olan talebi dramatik seviyede azaltmış olmasıdır.

 

Salgın sürecinde, tüketici ve işgücü sağlığının korunması işletmeler ve hükümetler için bir numaralı öncelik haline gelmiştir. Tesislerin kısmen veya tamamen kapatılması durumunun, salgından daha ağır etkilenen bölgelerdeki/ülkelerdeki üreticiler için uzun bir süre daha gerekli olabileceği ihtimali de göz ardı edilmemelidir.

 

Salgına karşı savunma gücünü yükseltmek isteyen işletmelerin, üretim kapasitelerini optimize edecek şekilde çalışan sayısını azaltmak amacıyla, robotik sistemler, otonom malzeme taşıma sistemleri, akıllı üretim sistemleri gibi otomasyon teknolojilerini proaktif olarak kullanmayı ciddi seviyede dikkate almaları günümüzde bir gereklilik haline gelmiştir.

 

Üreticiler, COVID-19 salgını yoğunlaşırken, talep, üretim ve gelirlerin sürekli düşmesinin yoğun baskısıyla karşı karşıya kalmış, buna ek olarak, pek çok işletme nakit akışı ve borç yükümlülüklerini yönetmede büyük zorluklarla karşılaşmıştır. Bu nedenle, birçok işletmenin ayakta durma mücadelesi içinde olduğunu ve hatta iflas aşamasına gelmiş olduklarını görmek hepimizi üzmekte ve endişelendirmektedir.

 

İşgücünün büyük kısmının uzaktan yapılamayacak işlerde istihdam edilmesi nedeniyle, imalat sektörü özellikle tehdit altındadır. Üretim endüstrisinin doğası göz önüne alındığında, işçi yoğun işyerlerinde gerekli sosyal mesafe ortamının oluşturulması, üretim maliyetlerini arttıracak önemli bir tehdit oluşturmaktadır.

 

Bu olumsuzluklara ek olarak, üreticiler gelecekte daha büyük küresel tedarik zinciri aksaklıklarına karşı hazırlıklı olmalıdır. Bu dalgalanmalar sadece OEM’leri değil, malzeme ve komponent talebinin düşmesinden dolayı, tedarik zincirinin tamamını olumsuz etkileyecektir. Bu şartlarda siparişlerin gecikmesi hatta hiç gerçekleşmemesi dahi ihtimal dahilindedir.
 

 

COVID-19 salgınının ne zaman kontrol altına alınacağına, nasıl sonuçlanacağına ve tekrar edip etmeyeceğine dair bilinmeyen değişkenler göz önüne alındığında, iyileşme ve yeni bir normale erişme sürecinin oldukça uzun olma ihtimaline karşı hazırlıklı olmalıyız. Yaşadığımız önceki krizleri de dikkate alarak, toparlanma sürecinin deneme-yanılma uygulamalarıyla birlikte en az bir yıl sürebileceğini öngörerek stratejilerimizi belirlemeliyiz.

 

Kriz Yönetiminde Dikkate Alınması Gerekenler:
• Kârlılık, krediler ve nakit akışı rezervlerinin, mevcut ve öngörülen nakit işletme giderleri, vergiler ve diğer nakit gider kalemleri ışığında düşük gelirli bir ortamda devam eden operasyonların nasıl desteklenebileceğini değerlendirmeliyiz.

• Zaruri olmayan yatırımlar başta, kesilebilecek tüm kalemleri belirlemek üzere sermaye ve işletme maliyet bütçelerini gözden geçirmeliyiz.

• Ana faaliyet alanı dışındaki veya düşük performanslı varlıkları potansiyel bir nakit kaynağı olarak yeniden değerlendirmeliyiz.

• Var ise borçlarımızı yeniden yapılandırmalıyız.

• Kritik üretim faaliyetlerini çalışır durumda tutarken, çalışan güvenliğiyle ilgili planları koordine etmek için yerel yönetim ve sektörel örgütlerle yakın işbirliği içinde çalışmalıyız.

 

COVID-19’un İşgücü Üzerindeki Etkisi
Çalışanlarımız için acil ve yaptırım içeren güvenlik önlemlerini derhal almalı ve işletmelerimizde bir salgın olduğunda hangi faaliyetlerin uzaktan yürütüleceğini önceden belirlemeliyiz.

 

Salgının insan sağlığını tehdit eden etkilerini göz önünde bulundurarak, mümkün olan bir kısım kurumsal faaliyetlerimizi outsource etmek üzere yeni süreçler geliştirmeliyiz. Bu tür değişiklikler, sağlayacağı operasyonel esnekliğin yanı sıra işletme ve bakım giderlerinin azaltılmasına/ortadan kaldırılmasına da yardımcı olacaktır.

 

İşgücü Yönetiminde Dikkate Alınması Gerekenler:
• Çalışanlarımızın güvende olduğundan ve kendilerini nasıl koruyacaklarını bildiklerinden emin olmalıyız. İşyerinde hijyen kurallarının uygulanmasını sağlamalı ve gerekli durumlarda uzaktan çalışmayı teşvik etmek için mobilite politikalarını yeniden değerlendirmeliyiz. Hasta olan çalışanların iyileşene kadar evde kalmalarını sağlamalıyız. Gerekli olmayan her türlü seyahati yasaklamalıyız.

• Esnek çalışma düzenlemelerini, daha fazla uzaktan çalışma ve otomasyon içeren yeni çalışma yöntemlerini araştırmalı, ilgili süreçlerimizi bu yöntemlere göre yeniden düzenlemeliyiz.

• Yavaşlama dönemi müddetince iş gücünü korumak ve verimliliği optimize etmek için yeni stratejiler geliştirmeliyiz. Yerinde çalışması gereken personelimiz için risk azaltma programları kurgulayıp, salgının yayılmasını nasıl en aza indireceklerini ve hastalandıkları takdirde yapılması gerekenlerle ilgili eğitimler düzenlemeliyiz.

 

Operasyonlar ve Tedarik Zincirinde Yaşanacak Olası Sorunlar:
Üreticilerin, COVID-19 salgını sebebiyle yaşanan operasyonel ve mali zorluklardan kaynaklanacak olası ulusal ve uluslararası tedarik zinciri zayıflıklarına, dar boğazlarına karşı hazırlıklı olması gereklidir.

 

Salgının etkisi büyüdükçe tedarik zincirinde yaşanacak sıkıntıların artması da olasıdır. Bu sıkıntılardan en fazla, Tier 2 ve özellikle Tier 3 tedarikçilerin etkilenme olasılığı oldukça yüksektir. Tier 1 tearikçilerin, birçok büyük üretici ile online iletişimde oldukları için bu sorunlardan daha az etkilenmeleri söz konusudur.

 

Her büyük krizde olduğu gibi, işletmeler hızlı şekilde zaruri olmayan harcamaları kısma eğilimde olacaklardır. Burada kritik bir soruyu cevaplamalıyız: Fırtınayı atlatmaya yetecek finansal kaynağımız var mı?

 

Dikkate Alınması Gerekenler:
• Olabildiğince hızlı şekilde hijyen önlemlerinizi alın ve çalışma alanlarını sosyal mesafeye uygun şekilde yeniden yapılandırın. Zaruri haller dışında işletmeye ziyaretçi kabul etmeyin.

• İşçi sayısını azaltmak için olası tüm otomasyon çözümlerini değerlendirin. 

 

Örneğin: Otonom malzeme hareketi, CNC tezgahların operatörsüz çalışmasını arttırmaya yönelik CAD/CAM, tool presetter ve magazin sistemlerinin imalat süreçlerine entegrasyonu, otonom iş parçası ve elektrot yükleme, işleme ve ölçme sistemlerinin geliştirilmesi, önleyici bakım faaliyetlerinin geliştirilmesi, vb.

 

• Tüm tedarik zincirini yeni normale uygun olarak yeniden kurgulamalıyız. Durum dönüştükçe uygulamaları güncellemeli ve tedarikçilerimize bunları uygulamada yardımcı olmalıyız. Tüm kritik tedarikçilerimizle iletişimimizi güçlendirmeli, şeffaflığın artırılmasını sağlamalıyız.

• Kritik malzeme, bileşenler ve fason hizmetler başta olmak üzere tüm tedarik zincirimiz hakkında daha kesin, gerçek zamanlı durumsal farkındalık kazanmalıyız. Tedarik zincirindeki potansiyel zayıflıkları belirlemeli ve olası aksaklıklar için alternatif çözüm senaryoları oluşturmalıyız.

• Uzaktan çalışma ve yönetme faaliyetlerini geliştirmek üzere stratejilerimizi belirlemeli, süreçlerimizi yeniden yapılandırmalıyız. İşletme sistemlerimizin siber güvenliğine ve erişim esnekliğine öncelik vermeliyiz.

• Mevcut müşteri ilişkilerimizi korumak amacıyla, olası bir darboğaz anında her iki tarafı da koruyacak alternatif senaryolarımızı ve alternatif tedarikçilerimizi hazır tutmalıyız.

 

COVID-19 krizi devam ederken, üreticiler çok sayıda cephede farklı zorluklara karşı mücadeleye devam etmektedir. Öncelikli olarak hepimiz, iş işten geçmeden, mevcut işgücünü korumak ve faaliyetlerimizi sürdürebilmek için acil önlemler almaya gayret etmeliyiz.

 

Ama bizler aynı zamanda geleceğe de bakıyor olmalıyız. Gelecekte, kurulacak yeni düzende hangi ürün/hizmetlere, nasıl işletmelere, nasıl insanlara ve yeteneklere ihtiyaç duyulacak, bunları düşünmeliyiz.

 

Yeni düzende artık hepimiz, kendi ekonomik varlığımızın ötesine de bakmak zorundayız. Bir yandan mevcut operasyonlarımızı diri tutarak, istihdam ettiğimiz personelimizin ve ailelerinin geçimini, toplumsal düzenin sürekliliğini sağlamalı, diğer yandan değişmekte olan düzene uyum sağlamak üzere geleceğe dair stratejilerimizi belirlemeli, planlarımızı yapmalıyız.

 

Ülkemiz için kritik öneme sahip parçaların, bileşenlerin ve bitmiş malların, özellikle kritik altyapılara (enerji, ulaşım, iletişim, sağlık, gıda, tarım, vb.) yönelik üretimini yapan işletmelerin sorumluluğu bu süreçte daha da fazla olacaktır. 

 

Bu ağır sorumluluğun bilinciyle, bugün hayatta kalmak ama gelecekte değişerek gelişmek için, hem orta hem de uzun vadeli hedeflere ulaşmayı sağlayacak şekilde somut adımlar atmak ve mümkün olan her türlü önlemi almak mecburiyetindeyiz.

 

Türkiye bu krizi de fırsata dönüştürecek potansiyele sahiptir. Dünyanın bizi kıskanmasının asıl sebebi de bu fırsatçılığımız olsa gerek..

Paylaş Tweet Paylaş
1865 kez okundu
YAZARIN DİĞER HABERLERİ
Pandemi ve Küreselden Yerele Dönüşüm..
Değerli Kalıpçılar, Korona salgını, kalıpçılık sektörünün en önemli halkalarından biri olduğu otomotiv tedarik zincirinin çalışma şekliyle ilgili birç DEVAMI...
Gelişmek İçin Değişim..
Değerli Dostlar,   2008 yılında yönetimine girdiğim ve 12 yıla yakın süredir büyük onur ve keyifle yürüttüğüm UKUB Başkanlığı görevimin sonuna g DEVAMI...
COVID-19 ve Endüstriyel Üretimin Geleceği
Değerli Kalıpçılar,   Krizlere alışık olan bünyemiz, bu sefer bağışıklığımızın olmadığı yeni bir düşmanla savaşa girdi.   COVID-19 salgını sanayiciler içi DEVAMI...
Yerli Üretim, Güçlü Türkiye..
Değerli Kalıpçılar, Kalıpçılık sektörü açısından 2019 yılı mevcut durumun muhafaza edildiği bir dönem oldu. Genelde alışkın olduğumuz büyüme oranları b DEVAMI...
Yerli Kalıp, Güçlü Sanayi…
Değerli Sektör Mensupları,   19 Eylül tarihinde, dokuzuncusu düzenlenen, “Yerli Kalıp, Güçlü Sanayi” temalı Ulusal Kalıpçılık Zirvesi, Geb DEVAMI...
Gelişmek için Değişmek Şart
Değerli Kalıpçılar,   UKUB Yönetimi olarak Türk Kalıp Endüstrisi’nin gelişimi adına nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik mesleki gelişim e DEVAMI...
UKUB 2018 Sektör Değerlendirmesi
Kriz var mı yok mu tartışmalarıyla geçen zorlu bir yılı daha geride bıraktık. 2008-2009 yıllarında yaşanan küresel krizde Türkiye ekonomisinin küçülme oranı %4 dolayı DEVAMI...
Ekonomide Düzen Değişikliği ve Kriz
Değerli Kalıpçılar,    Kriz var mı yok mu tartışmalarıyla geçen zorlu bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2008 yılının sonlarına doğru, ABD konut piyasasında başlayan ve DEVAMI...
Gücün Gerçek Kaynağı – Bilim ve Teknoloji
Değerli Kalıpçılar,    8. Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’ni, 20 Eylül’de TOSB Workinn Otel’de gerçekleştirdik. Zirve’mize bu yıl, otom DEVAMI...
Çalışmamanın Bahanesi Olmaz
Değerli Dostlar,   Yokuş inmeye, yokuş çıkmaya alışmış güzel ülkemiz yine inişli çıkışlı bir dönemden geçiyor.    Hava değişiklikl DEVAMI...
Değerli Kalıp Sanayicileri,
Koca bir yılı daha geride bıraktık bırakıyoruz derken yeni yılın yoğun gündemiyle neredeyse ilk çeyreği de arkamızda bırakıyoruz.   Her yeniliğin altında umut vardır, iyili DEVAMI...
UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul İle Röportaj Gerçekleştirdik
Bu yıl 7.’si düzenlenecek Zirve’de, ziyaretçileri neler bekliyor? Her yıl düzenlediğimiz geleneksel hale gelen Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’nin 7.’s DEVAMI...
Dünya’da ve Türkiye’de Kalıpçılık
Dünya kalıpçılık sanayi toplam cirosu 84 Milyar € civarındadır ve sektör her yıl %6 büyüme eğilimindedir. Türkiye’deki kalıpçılığın toplam cirosu 3 DEVAMI...
Hedefler Değişmez, Stratejiler Değişir..
UKUB INTERMOLD 2016 JAPONYA İŞ GELİŞTİRME GEZİSİ   Değerli Kalıpçılar,   Geçtiğimiz Nisan ayında UKUB olarak yine oldukça verimli ve faydalı geç DEVAMI...
UKUB Kalıpçılık Eğitim Merkezi Açıldı!
Değerli Kalıpçılar,   Son çeyrek asırdır eğitim sistemimize yapılan yanlış müdahaleler, bugün Türk imalat sanayisinin büyümesi için en &cc DEVAMI...
Değerli Sanayiciler;
Son yıllarda rekor seviyeye ulaşan büyüme hızımızın önümüzdeki yıl % 3-4 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Ekonomik büyümenin yavaşlaması ile rek DEVAMI...
İhracat Hedefi ve Üretimde Yerlilik Oranı
Değerli Kalıpçılar,   Türkiye ekonomisi ihracata dayalı bir yapı içerisinde büyümeye devam ediyor. Her ne kadar 2011 yılı büyüme oranının altında DEVAMI...
Değerli Kalıpçılar,
Türk kalıpçılık endüstrisinin hızla yükselmesini sağlayacak büyük proje için UKUB olarak geri sayımı başlattık.   Birliğimiz kurulduğundan beri k DEVAMI...
Mesleki Eğitim
Son yıllarda sürekli dile getirdiğimiz, artık “önemli” olmaktan çıkıp “hayati” duruma geçen ara eleman sorunu ülkemiz üretim sanayisi i&cce DEVAMI...
Geleceğimiz, Gençlerimize Emanet..
Değerli Sanayicilerimiz, 2008 yılında büyük bir heyecanla UKUB Yönetimini üstlendiğimizde koyduğumuz ana hedef, UKUB’u ve Türk Kalıpçılık Sektörü DEVAMI...
Değişim Kaçınılmazdır, Gelişim ise İsteğe Bağlıdır
Değerli Kalıp Sanayicileri,   Seçimler ve türlü sıkıntılarla dolu bir yılı geride bıraktık, yeni umutlarla yeni bir yıla daha girdik.   Ülkemizin eko DEVAMI...
SEKTÖREL HABERLER
Sarıgözoğlu Dev Markanın Efsane Liderini Manisa’da Ağırladı
Sarıgözoğlu A.Ş. dünyanın önde gelen CNC Takım Tezgâhları üreticisi DMG Mori kurucu ve CEO’su Dr. Masahiko Mori’yi ağırladı. Japonya ve Türkiye yöneticilerinin de hazır bulunduğu ziyaret ile 202 DEVAMI...
Avrasya’nın Tek Kalite Kontrol Fuarı Kalite’24 Fuarı Geliyor!
09-12 Ekim 2024 tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan "13. Kontrol, Otomotiv, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Test Ekipmanları, Metroloji ve Endüstriyel Yazılım Fuarı" için hazır mısınız?& DEVAMI...
Alınan Karar İhracat Rekabetçiliğinin Korunması Açısından Kritik Öneme Sahip!
Otomotiv Sanayii Derneği, “Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesi’nin, Elektrikli Araçların Menşe Kurallarına İlişkin Geçiş Süreci Uzatma Kararı”nı değerlendirdi.  &nbs DEVAMI...
Dünyanın Önde Gelen İhtisas Fuarları Wire 2024 ve Tube 2024 15 - 19 Nisan 2024 Tarihinde Kapılarını Açacak
İklim değişikliğinden kaynak kıtlığına, enerji geçişinden fiber optik yayılmaya kadar – çözüm bekleyen pek çok zorluk var. Bu çözümler sadece tel, kablo ve boru endüstrileri sayesinde DEVAMI...
Mitsubishi Electric Türkiye Robot Yatırımları Zirvesi’nde Yenilikçi Otomasyon Çözümlerini Paylaştı
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri, 20-23 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde yenilikçi otomasyon sistemlerini tanı DEVAMI...
Türkiye’de Yüzey Doku Mühendisliğinde İlke İmza Atıyor
voestalpine High Performance Metal Türkiye, ülkemizdeki ilk ve tek çelik, ısıl işlem, desen ve PVD kaplama sağlayıcısı konumunu her geçen gün güçlendiriyor. Şirket, Eschmann Textures markasıyla Tü DEVAMI...
Plastik Sektörü Geri Dönüşümde Küresel Güç Olmayı Hedefliyor
Doğrudan ve dolaylı 15 milyar dolarlık ihracatla, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sanayi kollarından biri olan plastik sektörü, geri dönüşümdeki pazar payını artırmayı hedefliyor. Geri dönüş&uu DEVAMI...
Makine İhracatı 2023’te Yüzde 11 Artışla 28 Milyar Doları Aştı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından açıklanan konsolide verilere göre, 2023 yılı sonunda Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 28,1 milyar dolar oldu. Dünya makine i DEVAMI...
EFSİAD Genel Üye Toplantısını Gerçekleştirdi
5 Ocak 2024 tarihinde Crowne Plaza Oteli Kurtköy Pendik-İstanbul ‘da yoğun üye katılımıyla EFSİAD bir araya geldi. “Geleceğin yakıtı hidrojen ve Endüstriyel fırınlarda Kullanımı” konusunda Kanada’da yaşa DEVAMI...
Vega Makina’dan Yerli İmalat İçin 100 Milyon TL’lik Tesis Yatırımı Atağı
Tüm sektörlerde yer alan sanayi kuruluşlarına kaynak teknolojileri konusunda hizmet veren Vega Makina, yerli üretim hedefleri doğrultusunda 100 milyon TL yatırımla ilk tesisini kurmak için çalışmalara başladı. 2023 DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM