E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Aydın KARAKAŞ Pres sektöründeki en büyük problem Üretimin Belirli Normlar Çerçevesinde Yapılmayışıdır

Bu sayımızda sektördeki öncü kuruluş Ales Pres Kalıp Makina’nın Genel Müdürü Aydın Karakaş ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
 
Ben Ales Pres Kalıp Makina San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Aydın KARAKAŞ. 2002 yılında Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik - Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra özel bir kuruluşta pres bakım yöneticiliği ile başlayan pres serüvenim, 2008 yılından bu yana Ales Pres firmasında pres imalatı ile devam ediyor.
 
Firmanızın kuruluşundan ve kapasitesinden kısaca bahseder misiniz?
 
Firmamızın kuruluşu 1970’li yıllara dayanmaktadır. Firma kurucumuz Sayın Ertuğrul Körüstan’ın kendi ismi ile küçük bir işletme olarak, torna ve freze işçilikleri yapılmak üzere kurduğu firmamız; yine Ertuğrul Bey’in zanaatkar işçilikleri ile gelişmiş ve kısa zamanda Bursa’nın en büyük talaşlı imalat firması haline gelmiştir. Bu süreç 2000’li yılların başına kadar bu şekilde devam etmiş olup yönetime oğulları Serkan ve Osman Körüstan’ın geçmesiyle tabiri caiz ise kabuk değiştirmiştir.
 
Daha sonra 2004 yılında o dönemin şartları ile Bursa’nın en büyük CNC işleme merkezlerinden olan Gera Makine A.Ş. kurulmuştur. Kısa zamanda gelişerek Bursa’dan, Avrupa’nın bir çok ülkesine kaynak konstrüksiyonlu parçalar imal edip, işleyerek şehrimize ve ülkemize değer katan bir işletme haline gelmiştir.
 
Tüm bu firmaların üretimleri hızla devam ederken Körüstan Ailesi’nin iş disiplini, senelerin verdiği bilgi birikimi ve tecrübenin de katkısı ile ürün üretme arayışı devam etmiş; Bursa’nın bir otomotiv şehri olması da göz önüne alınarak eksantrik pres imal edilmesine karar verilmiş, bu karar sonucunda da Ales Pres firması kurulmuştur. 
 
2008 yılında C tipi pres imalatı  ile başlayan süreç, 2010 yılında H tipi pres imalatı da eklenerek  büyümeye ve ilerlemeye devam etmiştir. Kısa sürede ciddi başarılara imza atan firmamız, 2012 yılında Almanya’nın köklü pres imalatçılarından olan Heilbronn firması ile satış ve dizayn anlamında bir partnerlik yapmış olup gücüne güç katmıştır. Şu anda imalatında %30  ihracat odaklı çalışan firmamız, ihracatın büyük kısmını Avrupa ülkelerine gerçekleştirmektedir.
 
Pres konusunda hangi yelpazede ürünleriniz mevcut? Müşterilerinize sunduğunuz teknolojilerden bahseder misiniz?
 
Eksantrik pres konusunda yapmış olduğumuz yatırımlar ve elde etmiş olduğumuz bilgi birikimleri sebebiyle de ülkemizdeki en geniş  ürün yelpazesine sahip firma olduğumuzu söylemek yerinde olacaktır diye düşünüyorum. 
 
60 tondan 315 tona kadar değişik ebat ve ölçülerde “C Tipi Pres” imalatımız; 100 tondan 1250 ton kapasiteye  kadar da değişik ebatlarda “H tipi Eksantrik Pres” imalatımız, ürün portföyümüzde bulunmaktadır. Bu ürünlerimize adapte ettiğimiz sac transfer sistemleri ile de ürün çeşitliliğimiz bir o kadar artmaktadır. 
 
Bugün preslerimizin, müşterilerimiz tarafından tercih edilmesinin bir çok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan en temel olanlarını şu şekilde sıralayabiliriz; günümüz rekabetçi koşullarında imalatçı olarak bizler,  hızlı ve sorunsuz  ürün üretmek zorundayız. Bu bizim için de, bizim ürünümüzü kullanan müşterilerimiz için de böyle… Bu doğrultuda bizi sektörümüzde faklı kılan en önemli özelliklerimizden biri, üretmiş olduğumuz preslerin, emsallerine göre en az iki kat hızlı olmasıdır. Yine aynı değerde öneme sahip bir diğer konu ise rijit makine üretmek zorunda olmanızdır ki bu ürettiğiniz makinelerden sağlıklı ürün alabilmenizin tek yoludur.  Bu duyarlılık ile Ales Pres; son model CNC tezgahlarda işlenen preslerini, en ince ayrıntısına kadar mühendislik departmanında analiz ederek üretmektedir. Ayrıca makinelerimizde, sektöre yön veren ve kalitesi ispatlanmış markaların ürünleri haricinde ürün kullanılmamaktadır. Bu sayede de ürünlerimizde arıza olasılığı oldukça minimize edilmiştir.
 
Sektörünüzün gündeminde ne tip ve özellikteki presler var? Alanızda yaşanan son yenilik ve gelişmeler nelerdir? 
 
Tüm sektörlerde olduğu gibi içinde bulunduğumuz pres imalat sektöründe de günümüz rekabetçi şartlarına ayak uydurabilmek adına yenilikler yapılmaktadır.
 
Bizim hizmet verdiğimiz pres grubundaki en temel  yenilik Servo teknolojisidir. Biz Ales Pres olarak Servo adaptasyonunu örnek projemizde uyguladık.  Talep olması durumunda imalatını yapacak pozisyondayız. Bazı firmalar ile de projemizi hayata geçirmek adına görüşmelerimiz sürmektedir. 
 
Servo teknolojisinin pahalı bir teknoloji olmasından dolayı, bir de ülkemizde üretilen parça karlılıkları incelendiğinde belli bir dönem daha ülkemizde çok yaygınlaşacak bir teknoloji olmadığını düşünüyoruz. Bu yüzden bizler  Ales Pres olarak yüksek kapasiteli, büyük tabla ebatlı ve transfer sistemleri ile kullanılabilecek pres tiplerine daha çok ağırlık veriyoruz. Biri yurt dışı diğeri ise ülkemizde olan otomobil firmalarına, 2015 yılı içerisinde 2 adet teslimat gerçekleştirdik. Bugün  sorunsuz olarak ürünlerimizin çalıştığını görmek bizi ayrıca gururlandırıyor ve mutlu ediyor.
 
 
Firmaların yüksek hassasiyet ve toleranslardaki beklentileri sizi nasıl etkiliyor? Preslerdeki teknolojiler hakkında düşünceleriniz nelerdir?
 
Bizim çok kısa bir sürede, bu denli büyük başarılara imza atmış olmamızın en büyük nedeni;  firmaların yüksek hassasiyet, hız ve hassas tolerans değerlerindeki beklentileri olmuştur. Zaten bizim Ales Pres olarak bu işe başlamamızdaki en büyük etken de; bu noktadaki boşluğu görmemiz ve dışa bağımlılığı azaltma çabamız olmuştur.
 
Mühendislik birikimimiz, firma geçmişimiz  ve  imalat tezgahlarımızın kapasitesi ile rahatlıkla  bu tarz imalatları gerçekleştirebilmekte, müşterilerimize doğru hizmeti verebilmekteyiz. 
 
Hangi sektörlerle yoğun olarak çalışıyorsunuz ve hedeflediğiniz sektörler arasında hangi alanlar var?
 
Bursa’nın bir otomobil şehri olmasının yanı sıra;  makinelerimizin güçlü yapısı, yani -kalın sac parçalardaki yüksek hassasiyeti- sayesinde otomotiv sektörü, en öne çıkan ana sektörümüzü oluşturmaktadır. Otomotiv sektöründe istenen yüksek verimlilik ve hassasiyet taleplerini doğru şekilde karşılayabildiğimiz için de  tercih edilen pres imalatçıları arasında ilk sıralarda yer almayı başarmış bulunmaktayız.  Bunun yanı sıra beyaz eşya sektöründe de çok sayıda makine ve makine hatlarımız bulunmaktadır.
 
Sizce pres sektörünün gelişimi ülkemizde ne boyutta? Yerli üretimin geldiği noktayı değerlendirir misiniz?
 
Pres sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi ciddi gelişmeler olmasına rağmen bence olması gereken konumun ve gelişimin oldukça uzağında kalınmıştır. Maalesef ki bir çok firma maddi imkansızlıkları veya sektörün içinde bulunduğu durumu kabullenmeleri ile Ar-Ge yatırımları yapmamakta veya yapamamaktadır. Yıllar önce tasarımı yapılmış ürün grupları  ile halen imalatlarını sürdürmekte, yenilikçi çalışmalara imza atamamaktadırlar. Bizler Ales Pres ailesi olarak ciromuzun hiç de  küçümsenmeyecek bir miktarını, Ar-Ge ve akademik çalışmalara ayırmaya özen göstermekteyiz. Başladığımız günden bu güne kadar olan süreçte bundan hiç taviz vermedik ve bunun faydalarını; hem yeni ürün, hem ekonomik boyut hem de kullanıcı memnuniyeti yönünden görmekte ve bunun mutluluğunu yaşamaktayız. 
 
Kullanıcıların bilgi düzeyi için ne düşünüyorsunuz? Sizden talep ettikleri presler doğru presler mi oluyor yoksa ihtiyaçlarının fazlasını mı almak istiyorlar?
 
Pres alımında dikkat edilecek tüm kriterleri bilerek alım yapan firma sayısı maalesef çok az. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun çok bilinçli olduğunu  düşünmüyorum. Kanaatimce pres makinelerinin ülkemizde çok fazla gelişmemesinin bir nedeni de bu olabilir. Pres alımının sadece tonaj ve tabla ebatlarından ibaret olmadığının, dikkat edilmesi gereken imalatlarını etkileyecek  çok fazla parametreler olduğunu bizler talep sahiplerine izah etmeye çalışıyor, gerekirse doğru ürün seçiminde de yardımcı oluyoruz.
 
Pres sektöründe size göre en büyük problem nedir?
 
Pres sektöründeki en büyük problem belirli normlara bağlı kalınarak üretimlerin yapılmayışıdır. Diğer ülkelerden ithal edilen ikinci el makineleri ve ucuz olduğu düşünülerek ithal edilen uzak doğu makinelerini ben sorun olarak görmüyorum. Şayet imalatta kullanılacak makinelerde zorunluluklar  tam anlamı ile uygulansa ve sıfır makine alımlarında da bahsettiğim normlara uygunluklar kontrol edilse zaten kalitesiz yeni makine ve ikinci el ithalatının önü dolaylı olarak kapanacak, ayrıca yerli makine imalatçılarımız da kendilerini daha  da iyileştirmek zorunda kalacaklardır.
 
Söz konusu sorunlara yönelik sizce ne gibi çözümler gerekiyor?
 
Öncelikli olarak tüketici bilinçlenmeli. Neler talep etmesi gerektiğini çok iyi bilmeli. Biz, Avrupa ülkelerine yaptığımız satışlarımızda (özellikle Almanya’ya yaptığımız satışlarda) bu farklılıkları net olarak görebiliyoruz. İkincil olarak da üniversiteler ile işletmeler sıkı bir iş birlikteliği içinde olmalı; gerekli ve çözülemeyen noktalarda yardımlar alınmalıdır. Ayrıca kalite sistemleri, üreticilerde olmalı ve gerektiği şekilde uygulanmalıdır. 
 
Son dönemde yaptığınız herhangi bir yatırım var mı ya da olacak mı?
 
Artan iş hacmi, gelen yüksek tonajlı ve ebatlı pres talepleri, bizi yeni bir fabrika alanı arayışına ve inşasına zorladı. 2015 yılı Ağustos ayı itibariyle de Hasanağa Sanayi Bölgesi’nde yer alan yeni binamıza taşınmış bulunmaktayız. Bu binamızda 80 ton ağırlığında yekpare parçaları kaldırabiliyor, montajını yapabiliyor ve kaynakhanede rahatlıklar çevirerek kaynatabiliyoruz. Son zamanlarda bizim için en büyük yatırım bu oldu açıkçası. Hemen ardından da  yeni bina ve artan iş hacmi, üretimde kullanılmak üzere yeni tezgah alımlarını gündeme getirdi.
 
Daha hassas işçilikler için yeni bir borverk tezgahı alımı gerçekleştirdik. Tezgahımızın kurulumu gerçekleşti. Bu tezgah ile 10 metre boya kadar olan gövdelerimizi daha hassas olarak işleyebiliyoruz. Bir adet de köprülü cnc freze makinemizim anlaşmasını gerçekleştirdik. 2016 yılı  ortasında firmamızda kurulumu gerçekleşecek. Bunun yanı sıra ufak bir torna ve freze tarzı tezgah alımları, yenilenmek adına sürekli yapılıyor. 
 
Pazar payınızı artırmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Fuarlara katılım yeterli oluyor mu? Yoksa Ar-Ge’nin mi önemli olduğunu düşünüyorsunuz?
 
Pazar payını arttırmanın bizce en gerçekçi yolu;  diğer imalatçılardan farklı olan ürünü,  kaliteli olarak, en ekonomik fiyata yapmaktan geçiyor. Biz hep bu prensipte olduk. Türkiye’de yapılmayan büyük ebatlı, büyük tonajlı, daha hızlı, strok mesafeleri daha büyük ve daha teknolojik ürünler yaptık. Bunu yapmanın yolu da  fuarlara katılımdan değil Ar-Ge’ye yapılan yatırımlardan geçiyor. Bizim şu an için 2016 yılı itibariyle katıldığımız yerli bir fuar olmayacak. Zaten 2016 yılı doluluğumuz Ocak ayı itibariyle bile %95’ler seviyesinde. Bizler, enerjimizi kapasite artırımına ve daha da teknolojik ürünler yapmaya ayırmak istiyoruz.
 
Bu sene Dolar/Euro paritesi ekonomiyi oldukça etkiledi, sizde durum nasıl? 2015 değerlendirmesi yapar mısınız?
 
2015 yılı bizim için son derece verimli ve kazançlı bir yıl oldu. Daha önceki yıllardaki büyüme trendimizi bu yılda sağladık. %40 gibi bir büyüme gerçekleştirdik. Hedeflerimizi yakaladık ki bu bizi 2016 yılı için daha da büyük hedefler koymaya yöneltti.
 
Dolar / Euro paritesinin bizi etkilediğini söyleyemem. Pariteden ziyade Dolar ve Euro’daki kur artışları ithal malzeme alımlarında maliyetlerimizin artırmasına sebep olmasına rağmen yaptığımız ihracatlar ile bu olumsuzlukları bertaraf ettik.
 
Bizim için ana ham madde olan sac fiyatlarında ciddi değişimler olmadı. Bu da maliyetlerimizi istenen seviyede tutmamızı sağladı. TL bazında sattığımız yurt içi ürünlerde de her hangi bir fiyat artışı dahi yapmadan yılı tamamladık.
 
2016 için stratejileriniz nelerdir? Cironuzu artırmak için iç piyasada mı yoksa dış piyasada mı büyümeyi hedefliyorsunuz?
 
2016 yılı, Ales Pres ailesi için Ar-Ge ve iyileştirme yılı olacak. Çünkü 2016 yılı satışlarımızı tamamladık. İş ve satış korkumuz olmadan verimli bir yıl geçirmenin planlarını yapıyoruz.
 
Kapasite artırımına yönelik çalışmalarımız olacak. Bunları da hayata geçirip yılın son çeyreğinden itibaren %30’luk bir kapasite artışı sağlamayı, bu yıl da geçen yıla oranla  %25’lik bir büyümeyi hedefliyor ve çalışmalarımıza bu yolda devam ediyoruz.
 
Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
 
İmalatçılarımız lütfen güvenli, kaliteli, verimli makine imalatı yapmak için daha da fazla çaba sarf etsinler. Ülke olarak gelişmemiz ve daha ferah bir yaşam düzeyinde olmamız için katma değeri yüksek işlere ihtiyacımız var. Kullanıcılarımız da yerli imalatçıyı desteklesinler, sahip çıksınlar ki birlikte büyüyelim isterim. 2016 yılının tüm imalatçı ve sanayi camiasına  bol  kazançlı, verimli ve her şeyden önemlisi sağlıklı bir yıl olmasını temenni ederim.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Paylaş Tweet Paylaş
6029 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Kubilay Terzi ile WEG Türkiye Otomasyon, Sürücü ve Şalt Ürün Hizmetleri Üzerine
Öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Ben Kubilay Terzi, WEG Türkiye Alçak Gerilim Sistemleri ve Otomasyon Bölüm Müdürü olarak görev yapıyor DEVAMI...
MISAD, BHTS’2024 İçin Geri Sayıma Başladı
Bu sayımızda Türk Isıl İşlem Sektörü’nü kucaklayan MISAD yönetim kurulu başkanı Koray Yavuz Bey ile bu yıl 2. si düzenlenecek BHTS’2024 Boğaziçi Isıl DEVAMI...
M. Önder Yücel: “Müşteriye Hem Kaliteli Hem De Hızlı Hizmeti Hedefliyoruz”
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasını ve firma yatırım DEVAMI...
Belgin Mert: “V Steels, Sektörde Sürdürebilir İş Birliği Sağlamayı Amaçlamaktadır”
Bu sayımızda, V Steels firmasında teknik hizmetlerden sorumlu genel müdür yardımcısı  Belgin Mert sorularımızı cevapladı.   Belgin hanım bize kendinizi anlatır mısınız? Me DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
40 Yılı Aşkın Tecrübe İle Sektöre Değer Katıyor
40 yılı aşkın tecrübesiyle çelik sektöründe hizmet veren Çelik Metal’in kurucusu Recep Çelik Bey ile firmaları hakkında konuştuk.   Sayın Recep Bey u DEVAMI...
BGH Kocaeli Özel Çelik Tecrübeli ve Teknik Altyapısı Sağlam Kadrosu ile Hizmet Veriyor
Hakan Dinçer, Ferhat Toklu ve Mustafa  Çınar ile bu sayımızda BGH Kocaeli Çelik’in oluşumu ve yatırımları konusunu konuştuk.   Sayın Hakan Bey, Ferhat Bey DEVAMI...
Güvenal Kalıp Elemanları 47. Yılında Tecrübeli Yönetim Kadrosuyla Yola Devam Ediyor
Bu sayımızda GÜVENAL KALIP ELEMANLARI SAN. VE TİC. AŞ. de  bölge müdürü Eyüp Avni Özbulan ile Güvenal firmasıyla ilgili ve sektörel değerlendirmeler DEVAMI...
Bağlantı Elemanlarında Global Kalite
Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.   Sayın Tanju H DEVAMI...
Takım Çeliğinde 550 Yıllık Tecrübe
20 yıllık iş hayatındaki  tecrübesini 2021 yılından beri  BGH firmasında Avrupa yakası Satış Müdürü olarak pekiştiren Ferhat Toklu ile bu sayımızda çelik konusun DEVAMI...
Metal Eklemeli İmalatta digiMODE’dan Tam Destek
Sahip olduğumuz 20 yılı aşkın tecrübe ile şunu biliyoruz ki; ihtiyaçlarınızı iyi bilmek çok önemli. digiMODE olarak size ihtiyaçlarınızı belirlemede ve yatırım yapacağ DEVAMI...
FusTech360 Yetkilileri ile Fusion 360’ın Değer Önerisini Konuştuk…
Bugün Pandeminin ilk yılının sonlarına doğru faaliyete geçen Fusion 360 Yetkili İş Ortağı FusTech360 Şirketi yetkililerine Fusion 360’ı sorduk. Şirketi pandemide kurdukları i& DEVAMI...
Bize İhtiyacınız Olan Her Yerde Yanınızdayız
Bu sayımızda 38 yıldır PVD kaplama konusunda hizmet veren  voestalpine High Performance Metal A.Ş bünyesinde bulunan eifeler markasına  Kaplama İş Geliştirme Müdürü Coş DEVAMI...
Akademi Metalurji’de Değişim ve Dönüşüm Zamanı
Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleşti DEVAMI...
Yüksek Hız Takım Çelikleri Kalitemiz Tutkumuz
“Yüksek hız çelikleri, kesici takım endüstrisinde ve yüksek tokluk gerektiren darbeli kesme ve delme işlemlerinde kullanılır.”   Böhler Türkiye de DEVAMI...
Alman BGH Kalitesini, Güçlü Stoğumuz ve Hızlı Servisimiz ile Türk Sanayisine Ulaştırıyoruz
Bu sayımızda BGH Kocaeli Özel Çelik A.Ş nin genel müdürü Gamze Başkan ile söyleşi gerçekleştirdik.    Sayın Gamze Hanım bize kendinizi anlatı DEVAMI...
En İyisini Sizin İçin Daha İyi Yaptık: Global Standartlar Yeniden Belirleniyor
Bu sayımızda Uddeholm Kıdemli İş geliştirme müdürü Nazım Özkan Asan bey ile yeni geliştirdikleri  ürünleri “DIEVAR 25 Joule” hakkında değerlendirmele DEVAMI...
Böhler Türkiye, Sektördeki Yeni Projeler İçin Çözüm Ortağınız
Böhler Türkiye’de Sıcak İş Takım çelikleri / İş geliştirme müdürü olarak çalışan Tuba Çınar ile bu sayımız da Böhler Türkiye’ yi DEVAMI...
Delta Kalıp Elemanları, Yıllık 1.175 Ton Üretim Kapasitesiyle Hizmet Veriyor
Bu sayımızda Delta Kalıp Elemanları Bursa Şubesi Kurumsal satış yönetmeni Erol Algün ile söyleşi gerçekleştirdik.   Kocaeli-Dilovası Mermerciler Sanayi sitesinde b DEVAMI...
Çelik Sektöründe Kalitenin Diğer Adı BÖHLER
Nesillerdir çelik sektöründe elde ettiği başarılarla kalitenin diğer adı olan Böhler, her zaman daha iyiye ulaşma arzusuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu sayım DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM