Bu sayımızda Art Tech Kalıp Genel Müdürü Sn.Şerif Sümer ile firmanın faaliyetleri, ileriye dönük yatırımları ve Türk Kalıpçılığı üzerine konuştuk.
Şerif bey ne zamandan beri sektördesiniz? Kendinizi tanıtır mısınız?
Sektörde çalışmaya 2003 yılında Art Kalıp Elemanları San. Tic. A.Ş. inde Satış Sorumlusu olarak başladım ve o zamandan bugüne aynı firma bünyesinde Satış Müdürlüğü ve Ticaret Müdürlüğü görevlerini üstlendim. 2014 Aralık ayından itibaren de Art Tech Kalıp San. Tic. A.Ş. nin Genel Müdürlük görevini yürütmekteyim.
İktisat mezunu olmama rağmen yaklaşık 23 yıldır endüstriyel ürün imalatı yapan firmalarda görev yapmaktayım. Üreten tarafta olmaktan sonsuz bir keyif alıyorum. Haliyle de işini gerçekten çok seven birisi olarak her gün yeni şeyler öğrenmeye ve araştırmaya devam ediyorum.
Art Tech firması ne zamandan beri var ve neler yapmaktadır?
Art Tech Kalıp San. Tic. A.Ş. firması, 2014 Aralık ayında Art Kalıp Elemanları San. Tic. A.Ş. nin tam bölünmesinden sonra iki üretim hattı üzerine kurulan iki yeni şirketten birisidir. Art Tech A.Ş bu yapısı itibarıyla, Standart ve Özel İşçilikli Kalıp Seti ve Plakaları üretiminde sektörün hem en yeni firmalarından, hem de en tecrübeli firmalarından birisi durumundadır.
Firmamız bünyesinde Avrupa standartlarında plaka üretiminin yanı sıra müşterilerinden gelen datalara istinaden özel işçilikli kalıp seti üretimi yapılmaktadır.
Üretiminiz yalnızca iç piyasaya mı yöneliktir? İhracat yapıyor musunuz? Yapıyorsanız hangi ülkelere projeler üretiyorsunuz?
Art Tech, başta Almanya olmak üzere bir çok ülkeye toplam üretiminin % 80 ini ihraç etmektedir.
Yıllardır edindiğimiz tecrübe ile yurt dışı firmalarla kolay iletişim kurabilen bir yapımız bulunmaktadır. Bunun temelinde beklentileri nasıl karşılamak gerektiğinin iyi bilinmesi yatmaktadır.
2015 yılında yüzdesel olarak ihracat rakamlarımızı koruyup, kapasite artırımına giderek iç piyasa satışlarımızı da çoğaltmayı hedefliyoruz.
Yeni yatırımlar planlıyor musunuz?
Bu yıl 2.200 mm x 2.400 mm 5 eksen CNC İşleme Merkezi ve bu ebatlara uyumlu 3D Koordinat Ölçüm Cihazı ve Satıh Taşlama Tezgahları için yatırım yaptık, yakın zamanda tezgahlar fabrikamızda faaliyete geçeceklerdir. 2015 yılın içinde yaklaşık 1.000.000 USD tutarında yatırım planlamamız bulunmaktadır. Böylelikle mevcut üretim kapasitesini %25 arttırmayı hem de üretim kabiliyetlerimizi geliştirmeyi planlamaktayız.
Türk Kalıpçılığının dünyadaki yerini nasıl değerlendirirsiniz?
Türkiye’de kalıp sektöründe özellikle son yıllarda çok ciddi yatırımlar yapılmakta hatta Avrupa seviyesine eşdeğer tesisleşme ve üretim imkanları bulunmaktadır.
Genellikle otomotiv sektörüne üretilen kalıplarla büyüyen bir sektör olan kalıpçılık, zamanla diğer sektörlerinde ihtiyaçlarını daha fazla karşılayacak düzeye gelecektir. Ayrıca otomotiv sektörünün haricindeki alanlarda yapılacak Ar-ge ve İnovasyon çalışmaları ile Türk kalıpçılarının daha çok tercih sebebi olacaklarını düşünüyorum.
İyi yapılacak maliyet analizleri ile planlı büyüyerek, teknolojiye ve en önemlisi nitelikli iş bilgisi tedariğine ayak uydurabilirsek, zaten mevcut olan coğrafi avantajlarımız ve kuvvetli beşeri ilişkilerimiz ile daha hızlı büyüme sağlayabiliriz.
Türk Kalıpçılığının örgütlenmesi adına UKUB’u nasıl değerlendirirsiniz?
Öncelikle UKUB gibi nitelikli, belirli bir stratejisi ve gelecek planları olan birliklerin hem sektörel anlamda hem de ülkemiz sanayisi adına çok faydalı olduğunu söylemek isterim.
Sektörün ve firmaların sorunlarının, eksiklerinin tespit edilmesi ve projeler üretilerek bu sorunlara çözüm bulunması, gelişmiş ülkelerle birlikte kalıp sektörünün kuvvetli olduğu ülkelerin sektörel yapılarının incelenmesi ve bunların ışığında uyarlama çalışmalarının yapılması oldukça önemli gelişmelerdir. Ayrıca bildiğim kadarıyla mesleki eğitim ve “uzmanlaşma” konularında da çalışmaları bulunmaktadır ki bunlar sektörel gelişmenin en temel ayağıdır. Birliğe çalışmalarında başarılar diliyorum.
Bu konuşmalar üzerine eğitimli personel konusunda nasıl zorluklar yaşıyorsunuz? Ne gibi fikirleriniz var?
En büyük zorluğu bu konuda yaşıyoruz diyebilirim. Sanırım üretim alanında çalışmak, günümüz teknoloji çağında, özellikle 18-35 yaş grubu içerisinde gittikçe daha az tercih edilmeye başladı. Bunun çözümü olarak; Kalıp sektörünün hatta diğer tüm sektörlerin de gelişmesi adına, temel eğitim sonrası başlayan mesleki eğitim modellerinin kurulması gerektiğine inanıyorum. Bu şekilde mesleğini seven, bilinçli ve eğitimli nesiller yetişebilir.
Ayrıca teknik bir iş kolu olması nedeniyle firmalar, üretim ve ticari faaliyetlerini ayrı ayrı yürütmek adına çok farklı nitelikte personel istihdamı sağlamakta, bu da departmanlar arasında kopukluklara sebep olmaktadır. Özellikle ticari faaliyetlerle uğraşan yani satışı yapan, satın alan, planlayan personelin de yapılan işin özelliklerine hakim olması gerekmektedir.
Son olarak şunları da eklemek isterim. Art tech firması olarak ihracatta lider konumumuzun bizlere getirdiği yükümlülüklerin bilincindeyiz. Bu bilinçle kısa, orta ve uzun vadede planlamalarımızı yaptık. Ancak biliyoruz ki bizim uluslararası başarımız tüm sanayicilerimiz de başarılı olduğunda anlam kazanacaktır. Bu yüzden tüm meslektaşlarımızla bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaya her türlü konuda iş birliği yapmaya hazır olduğumuzu bildiririz.