Doğan ÖZDEN, Genel Müdür - Atlas CNC Makina Tic. Ltd. Şti.
Bu yazda sizlere Alman Alpha Laser Gmbh. ve Alman Alotec Dresden Gmbh. Firmaları tarafından üretilen Lazer Kaynak ve Lazer Isıl İşlem makinaları ve Lazerle ısıl işlem konusunda bilgi vereceğim. Kalıp üretimi hepimizin bildiği gibi oldukça zor ve zahmetli bir iştir. Aynı zamanda oldukça büyük bir bilgi birikimi gerektirmektedir. Üç boyutlu düşünebilme yeteneği, malzeme bilgisi (Kalıp malzemesi ve işlenecek malzeme), işleme teknikleri bilgisi, ısıl işlem bilgisi, polisaj ve parlatma bilgisi ve kalıbın kullanılacağı üretim bilgisi, gibi bilgiler kalıpçılık için bilinmesi zorunlu bilgilerdir.
Üretimin hızlanması ve çeşitlenmesi aynı zamanda tüketiminde hızla artması ile birlikte özelliklede son 30 yılda makine teknolojilerinin ve imalat tekniklerinin bu değişimlerin paralelinde gelişmesi ile kalıp üretim süreleri inanılmaz derecede kısalmış ve kalıp hassasiyetleri artmıştır.
Kalıp üretim sürelerinin oldukça hızlanmasına rağmen kalıbın üretimdeki önemi azalmamış aksine artmıştır. Çünkü tüketime bağlı olarak ürün çeşitliliği gerekli kalıp miktar ve çeşidi de artmıştır. Kalıp maliyeti ve kalıp ömrü, birim ürün maliyetinde önemli bir paya sahiptir. Kalıp kalitesi ne kadar yüksek olursa, kalıp ömrü ne kadar uzun olursa birim başına düşen maliyet de o oranda azalacaktır.
Kalıp kalitesinin yükseltilmesinde en önemli etkenlerden biri olan ısıl işlem konusunda yeni geliştirilen Lazerle ısıl işlem tekniği daha yüksek kontrollü ve daha homojen ısıl işlem sayesinde kalıp ömrünün uzatılmasında ve ısıl işlem maliyetlerinin düşürülmesinde yeni bir pencere açmıştır.
Lazer ile Isıl İşlem Nedir?
Lazer güç kaynağında oluşturulan lazer ışınları optik mercekler, fiber optik kablolar ve değişik aynalar aracılığı ile ısıl işlemi yapılacak malzemenin yüzeyine taşınarak ısıl işlem yapılacak bölgenin ısıtılması yoluyla yapılır.
Avantajları Nelerdir?
1. Parametrik olarak ve termal kameralar ile malzeme yüzeyindeki ısı çok hassas olarak kontrol edilebildiği ve istenilen sıcaklıkta tutulabildiği için daha homojen bir malzeme dokusu sertlik derecesi elde edilir.
2. Daha ekonomiktir. Lazerle elde edilen enerjinin büyük bir kısmı malzemeye geçirilebildiği için ısı kayıpları çok daha azdır ve elde edilen ısı enerjisinin
büyük bir kısmı malzemeye efektif olarak uygulanabilmektedir.
3. Sertleştirilecek parçaya uygun bakır bobinler aparatlar yapmayı gerektirmez. Daha kısa sürede ısıl işlemi tamamlayabilirsiniz.
4. Isıl işlem esnasında su, yağ gibi soğutma sıvıları kullanılmadığı için daha temiz bir çalışma ortamı sağlar.
5. Lazer ışınları parametrik olarak kontrol edilebildiği için dinamik ve değişken bir ısıl işlem yapılabilir.
6. Mobil Lazer ısıl işlem tezgahları sayesinde taşınması zor büyük kalıp ve parçalara yerinde ısıl işlem uygulanabilir.
Dezavantajları Nelerdir?
1. Sadece karbonlu çeliklere ısıl işlem yapılabilir.